Psoriazis: cele mai frecvente intrebari

De multe ori se intampla sa suferim de vreo boala sau afectiune, fara sa fim constienti de asta. Pe de o parte pentru ca romanii in general tind sa nu acorde (din pacate) o importanta prea mare sanatatii lor, si pe de alta parte pentru ca uneori nu putem recunoaste simptomele. De aceea, ma jos veti gasi informatii generale despre una dintre cele mai intalnite boli de piele: psoriazisul.

Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boala dermatologica cronica genetica, care se manifesta pe piele si/sau la incheieturi, caracterizata prin aparitia unor placi rosii, bine delimitate, ce contin scuame. Psoriazisul se poate limita la cateva leziuni sau poate implica suprafete medii sau mari de piele. Severitatea psoriazisului poate varia in functie de persoana.

Psoriazisul este contagios?
Nu, psoriazisul nu este contagios. Nu este ceva ce poti sa „iei” sau sa „dai mai departe”. Leziunile psoriazisului nu arata bine, dat nu sunt infectioase sau rani deschise.

Ce cauzeaza psoriazisul?
Nimeni nu stie exact care sunt cauzele psoriazisului, dar se crede ca psoriazisul are o componenta genetica. Majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca sistemul imun este intr-un fel declansat din greseala, ducand la o crestere exagerata a celulelor de piele. O celula de piele normala se matureaza si se desprinde de pe corp prin activitatile zilnice (ex. dus) intr-un interval de 28-30 zile. Dar unei celule psoriazice ii ia doar 3 zile sa se matureze si in loc sa cada de pe corp, ele se aduna in straturile superficiale ale pielii, formand leziunile.

Cum este diagnosticat psoriazisul?
Nu exista teste de sange sau instrumente speciale de diagnosticare a psoriazisului. In general, doctorul examineaza suprafata de corp afectata si decide daca este vorba de psoriazis. In cazuri rare, doctorul poate face o biopsie pentru o analiza la microscop.

Exista leac pentru psoriazis?
Nu exista leac pentru psoriazis, dar exista multe tipuri de tratamente pentru psoriazis, atat locale (pe piele) cat si sistemice (pe intreg corpul), care pot indeparta psoriazisul pentru mari perioade de timp. De obicei este nevoie sa incercati tratamente diferite pentru a-l gasi pe cel potrivit pentru psoriazisul dvs.

Care sunt cele mai bune tratamente pentru mine?
Natura imprevizibila a psoriazisului face ca tratamentul sa fie provocator pentru multe persoane. Nu exista un singur tratament pentru psoriazis care sa functioneze in cazul tuturor. Este greu de spus ce tip de tratament este indicat in cazul psoriazisului dvs, insa este foarte important sa fiti deschisi la minte si sa fiti dispusi sa lucrati impreuna cu doctorul dvs. pentru a gasi tratamentul care va functiona in cazul dvs.

Toate psoriazisurile sunt la fel?
Nu. Exista mai multe forma de psoriazis. Placa psoriazica este cea mai des intalnita forma de psoriazis.
Alte forme sunt:
Psoriazis gutos, caracterizat prin leziuni cutanate asemanatoare picaturilor de apa.
Psoriazis pustulos, caracterizat prin leziuni mici care contin un lichid galbui, asemanator cu puroiul.
Psoriazis invers, caracterizat prin leziuni rosii, netede in cutele pielii.
Psoriazis eritrodermic – caracterizat prin inrosiri si umflaturi ale pielii pe suprafata extinsa.
Psoriazisul poate varia de la forme usoare la moderate si pana la forme foarte severe.

Psoriazisul poate afecta toate partile corpului?
Cel mai frecvent, psoriazisul apare pe scalp, genunchi, coate si pe spate. Dar psoriazisul se poate dezvolta oriunde, inclusiv pe unghii, palme, organe genitale, fata (foarte rar) si talpi. De obicei, leziunile apar in mod simetric, adica in acelasi loc, de o parte si de cealalta a corpului.

Psoriazisul poate sa apara la orice varsta?
In general, psoriazisul apare intre 15-30 ani, dar este adevarat ca se poate dezvolta la orice varsta. Aproximativ 10-15% dintre cei cu psoriazis, l-au facut inainte de varsta de 10 ani. Chiar si unii bebelusi fac psoriazis, desi sunt considerate cazuri rare.

Psoriazisul este preponderent la femei sau la barbati, sau intr-un anumit grup etnic?
Psoriazisul apare aproape in mod egal la femei si barbati, indiferent de grupurile socio-economice de care apartin. Psoriazisul este de asemenea prezent la toate rasele, dar variaza de la o rasa la alta.

Ce complicatii de sanatate sunt asociate cu psoriazisul?
Pielea, cel mai important organ al corpului, joaca un rol important. Controleaza temperatura corpului si este o bariera contra infectiilor. Suprafete mari afectate de psoriazis pot duce la infectii si la o circulatie proasta.

Psoriazisul este legat de alte boli?
Artrita psoriazica este o forma specifica de artrita care a fost diagnosticata la aprox. 23% dintre persoanele cu psoriazis. Artrita psoriazica este similara cu artrita reumatoida, dar in general mai usoara. In cazul artritei psoriazice, incheieturile si tesuturile moi din jur se inflameaza si devin rigide. Acest tip de artrita poate afecta degetele de la maini si picioare, gatul, genunchii, mijlocul si gleznele.

Daca am psoriazis inseamna ca voi fi afectat de artrita psoriazica?
Aprox. 10-30% dintre cei cu psoriazis vor dezvolta artrita psoriazica, desi uneori, daca e in forma usoara, nici nu este diagnosticata. Poate aparea in orice moment, dar la majoritatea oamenilor apare intre 30 si 50 de ani. Daca aveti psoriazis nu inseamna neaparat ca veti dezvolta si artrita psoriazica.

Cat de sever poate deveni psoriazisul meu?
Psoriazisul poate fi usor, moderat sau sever. Intre 3 si 10% din suprafata corpului afectata de psoriazis, este considerata o forma moderata. Mai mult de 10% este o forma severa. Palma unei maine este egala cu 1% din totalul suprafetei pielii. Cu toate acestea, severitatea psoriazisului este catalogata si dupa modul in care afecteaza calitatea vietii persoanei care sufera de psoriazis. Psoriazisul poate avea un impact serios chiar daca implica doar o mica suprafata, ca de exemplu palmele sau talpile picioarelor.

Ce declanseaza psoriazisul?
Declansatorii psoriazisului includ stresul, leziuni ale pielii, unele tipuri de infectii si reactii la diferite medicamente. Stresul poate provoca aparitia psoriazisului sau il poate agrava daca exista deja. Psoriazisul poate aparea de asemenea si in zone care au fost lezate sau traumatizate. Este vorba despre cunoscutul „fenomen Koebner”. Vaccinurile, arsurile de la soare sau zgarieturile, toate pot declansa fenomenul Koebner. Acesta poate fi tratat daca este descoperit destul de devreme.
Anumite medicamente, ca de exemplu litiu, clorochina, beta blocante, indometacina, interferon alfa, pot cauza aparitia eruptiilor de psoriazis.
Expunerea prelungita la radiatiile solare sau la unele substante chimice (dezinfectanti, diluanti de vopsea) si consumul excesiv de alcool sunt de asemenea factori de risc ai psoriazisului.

De ce psoriazisul imi provoaca mancarimi si cum pot controla asta?
Mancarimea care este asociata cu psoriazisul apare in momentul in care anumite chimicale stimuleaza nervii fibrelor de sub suprafata pielii. Mesaje de mancarime calatoresc pana la creier, provocandu-ne nevoia urgenta de scarpinare.
Una din cele mai bune metode de a evita scarpinarea este sa mentinem pielea hidratata. Pielea uscata poate induce si agrava mancarimea. Multe persoane recurg la metode simple si eficiente precum presarea unui prosop umed pe suprafata de mancarime. Altii pun gheata sau fac dusuri reci. Alte tratamente pentru mancarime includ steroizi, anestezice locale, aspirina si antidepresive.

Psoriazisul imi va afecta stilul si calitatea vietii?
In cea mai mare parte, oamenii cu psoriazis functioneaza normal. Uneori isi pot pierde stima de sine din cauza psoriazisului, deoarece uneori oameni nu inteleg psoriazisul. Aceste reactii negative din partea publicului, pot duce bolnavul de psoriazis la anxietate, manie, rusine si depresie.
Daca este vizibil, psoriazisul poate afecta tipul job-ului persoanei in cauza.

Exista speranta pentru un leac pentru psoriazis?
Da. Cercetatorii studiaza intens psoriazisul. Inteleg pe zi ce trece mai mult cauzele genetice si modul in care implica sistemul imun.

Tipuri de acnee si tratamentul cicatricilor post-acneice

Cicatricile si semnele post-acneice sunt o dubla pedeapsa – mai intai a trebuit sa va luptati cu cosurile, iar acum aveti semne si cicatrici ca o amintire a faptului ca ati avut acnee.
Este folositor sa intelegem tipurile diferite de acnee, pentru a sti ce putem sa facem in legatura cu diferitele tipuri de cicatrici post-acneice. Leziunile acneei, sau cosurile, apar cand porii din piele se astupa cu ulei si celule moarte. Un por astupat este locul perfect pentru ca o bacterie sa se dezvolte si sa creeze basici rosii si basici rosii pline cu puroi, cunoscute drept cosuri.
Acneea vine in diferite forme:
Acneea usoara, care se refera la punctele albe si negre, pe care majoritatea dintre noi le avem la un moment dat.
Acneea moderata, care include cosuri rosii inflamate numite papule si cosuri rosii cu niste puncte albe in mijloc numite pustule.
Acneea severa, care cauzeaza ganglioni durerosi, plini cu puroi, care apar sub piele.
Cicatricile cele mai serioase sunt cauzate de formele cele mai severe de acnee, cele cu ganglioni plini cu puroi, care pot lasa cicatrici permanente pe fata.
Cea ma buna metoda de abordare este luati tratament pentru acnee imediat dupa aparitie, pentru a preveni dezvoltarea unei forme mai severa de acnee si implicit cicatricile.
Daca aveti ganglioni, mergeti la dermatolog pentru tratament.
Cum tratam cicatricile post-acneice
De cele mai multe ori, acele semne rosiatice sau maronii lasate pe piele de cosuri, dispar fara a fi nevoie de tratament. Daca daca va zgandariti sau va stoaceti cosurile, acneea se poate agrava.
In functie de cat de serioase si grave sunt cicatricile dvs. post-acneice, dermatologul va poate sugera un peeling chimical sau o microdermoabraziune, pentru imbunatatirea aspectului suprafetelor de piele cu cicatrici post-acneice.
Daca aveti cicatrici adanci in urma unor eruptii anterioare de acnee, exista cateva lucruri pe care le puteti face.
O forma de tratament este tratamentul cu laser pentru acnee, care poate fi efectuat in cabinetul dermatologului, sau la centrele de infrumusetare care sunt dotatate cu aparatura speciala si performanta. Laserul indeparteaza stratul afectat de la suprafata pielii si intinde stratul de la mijloc, lasand pielea mai fina si mai intinsa. Aceasta procedura poate dura de la cateva minute la o ora, in functie de severitatea cicatricilor dvs. post-acneice.
Mai intai doctorul va incerca sa evite orice durere, amortindu-va mai intai pielea cu un anestezic local. De obicei, este nevoie de 3 pana la 10 zile pentru ca pielea sa se vindece complet.
O alta metoda de tratare a cicatricilor lasate in urma de acnee, este dermabraziunea, metoda prin care straturile superioare ale epidermei sunt indepartate cu ajutorul unui fascicol de micro-particule de cristale de corindon, care dupa curatarea completa sunt aspirate printr-un tub cu vacuum. Prin aceasta metoda, tesuturile imbatranite si impuritatile sunt indepartate, iar straturile interioare ale pielii produc celule tinere si nevatamate, oferind pielii un aspect ferm si sanatos! S-ar putea ca procesul de vindecare dupa dermabraziune sa dureze putin mai mult – de obicei intre 10 zile si 3 saptamani.
Cea mai noua forma de tratament a cicatricilor post-acneice este numita terapia laser fractionala. Aceasta metoda de tratament lucreaza la un nivel mai adanc decat terapia cu laser traditionala sau decat dermabraziunea. Din cauza ca terapia laser fractionala nu afecteaza straturile de la suprafata pielii, perioada de vindecare este mai mica. Terapia cu laser fractionala este destul de scumpa, si de obicei nu este acoperita de asigurare.
In unele cazuri de tratare a cicatricilor lasate de acnee, doctorul poate injecta un material sub cicatrice pentru ca aceasta sa se ridice la nivelul normal al pielii. Apoi in alte cazuri, doctorul poate recomanda operatia pentru a indeparta cicatricile foarte adanci.
Dar trebui sa fiti constienti ca acneea dvs. trebuie supravegheata de un dermatolog, inainte de a incepe oricare din aceste tratamente.
Ceea ce nu trebui sa faceti in lupta cu cicatricile lasate de acnee, este sa va umpleti fata cu masti sau lotiuni care mai de care – acestea cu siguranta nu vor imbunatati aspectul cicatricilor lasate de acnee, putand chiar irita si mai mult pielea, facand cicatricile sa se inroseasca si sa devina si mai vizibile.
Daca aveti un semn rosu sau maroniu in urma unui cos urat, ar trebui sa treaca in cele din urma, ca si juliturile din genunchi cand cadeati de pe bicicleta in timpul copilariei. Cu toate acestea, s-ar putea sa dureze 12 luni sau mai mult – asa ca cea mai buna sansa a dvs. este sa evitati aceste semne, adica sa nu zgandariti si sa nu stoarceti cosurile, oricat de tentant vi s-ar parea.